Bezienswaardigheden

Het Land van de Bastides

De geschiedenis

Bastides, in de Middeleeuwen ook wel “nieuwe steden” genoemd behoren tot een uitzonderlijk deel van het erfgoed van Zuidwest Frankrijk. Ze werden gebouwd tijdens de XIII en XIV eeuw om politieke, economische en militaire redenen. Vóór de Honderdjarige Oorlog pasten Frankrijk en Engeland een politiek toe om hun invloedssfeer zeker te stellen door de bastides te bouwen. Om kolonisten naar de nieuwe steden te trekken, schonk de stichter van een bastide (koning, geestelijke of adel) land aan hen, die meehielpen met de bouw; zij kregen ook een aantal voorrechten zoals vrijheid, veiligheid of eigendomsrecht. Als tegenprestatie daarvoor, behield de stichter zich het recht voor om belastingen te innen en legers te vormen in het geval van oorlog. De Bastide was zo een centrum van een georganiseerde bevolking en een commerciële samenleving , die boeren, vaklieden en handelaars samenbracht om het belang van landbouwopbrengsten te benadrukken en om land te bezetten, dat aan de vijand behoorde.

Het architectonisch concept van de Bastides

De Bastides werden gebouwd volgens functionele regels. De plattegrond werd gewoonlijk ingedeeld volgens een een netpatroon en bestond uit een aantal landpercelen. Bastides werden geprojecteerd rond een plein, vaak omringd door winkelgalerijen, met een markt in het centrum en op het hoogste punt de “Salle des Consuls”(soort gemeentehuis). De huizen, gebouwd met bakstenen en natuurstenen, zijn verschillend van structuur en liggen langs rechte wegen. De kerk ligt vaak wat achteraf op het plein.

Het Gebied van de Bastides

Het gebied strekt zich uit van het Zuiden van Périgord tot het Noorden van Agenais. De Bastides lijken op elkaar maar hebben toch één of andere onderscheidende trekje, zoals het ontwerp van het plein of de wegenstructuur.

http://www.tourisme-aquitaine.fr/nl/routes/land-van-bastides/

Bezienswaardigheden

Steden: Bergerac, Sarlat en Villeneuve-sur-Lot.

Kastelen: Monbazillac en Biron

De bastides in de  Lot-et-Garonne: Aiguillon – Castelnaud de Gratecambe – Castelnau sur Gupie – Castillonnes – Caudecoste – Damazan – Durance – Francescas – Granges sur Lot – Hautesvignes – La bastide Castel Amouroux – Lagruère – Lamontjoie de St Louis – Laparade – Lasserre – Lavardac – Lévignac de Guyenne – Londres – Mauvezin sur Gupie sur Gupie – Miramont de Guyenne – Montclar d’Agenais – Monflanquin – Montauriol – Montpezat – Montpouillan – Montréal – Nicole – Puymirol – le Rayet – St Julien Cap d’Orbise – Ste Livrade sur Lot – St Pastour – St Pe de Boulogne – St Sardos – St Sauveur de Meilhan – Sérignac sur Garonne – Le Temple du Breuil – Tournon d’Agenais – Vianne – Villefranche de Queyran – Villeneuve sur Lot – Villeréal.