Het departement Lot-et-Garonne, gelegen aan de randen van de Perigord, de Quercy, de Landes en de Gascogne, genesteld in het hart van het Zuidwesten en een Mekka voor groen toerisme, wordt doorsneden door twee rivieren die het departement zijn naam gaven. Dit rijke gebied van boomgaarden, beroemd om zijn teelt van de pruimen van Agen, wordt doorkruist door bijna 200 kilometer bevaarbare waterwegen en 3500 kilometer wandelpaden! Bij die natuurtroeven komen ook nog eens een landelijk en bouwkundig erfgoed van vestingdorpen, kastelen, duiventillen en molens. Een bestemming die zowel fervente liefhebbers van architectuur als liefhebbers van buitenactiviteiten zal weten te behagen!

PRAYSSAS

Prayssas is een gemeente in het Franse departement Lot-et-Garonne (regio Aquitanië) en telt 977 inwoners (2013). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Agen. Elke woensdagavond organiseert men in het dorp Prayssas op het verkeersvrije pleintje een Marché Nocturne met plaatselijke lekkernijen en gezellige muziek. Elke zondagochtend is er een klein marktje.

PUJOLS

Geklasseerd bij de mooiste dorpen van Frankrijk, is een vroegere versterkte plaats, hoog gelegen in de heuvels rond Villeneuve-sur-Lot. Dit kleine middeleeuwse stadje, ideaal om te wandelen, zal u al haar charme onthullen, met bloemrijke steegjes bezaaid met mooie huizen, oude waterputten, de verstevigde poorten, de Sainte-Nicolaskerk en de Sainte-Foykerk, de hal, waar elke zondagochtend, van mei tot eind september, een markt met streekproducten plaatsvindt, en een panorama over de vallei van de Lot. De Sainte-Foykerk, waar vandaag kunsttentoonstellingen ondergebracht worden, huisvest fresco’s uit de 15e eeuw!

AGEN

Gezeten op de oevers van de Garonne en als hoofdstad van de pruimedant, is Agen vooral een gastvrije stad op mensenmaat waar het goed toeven is. Een wandeling door het stadscentrum betekent op verkenning gaan naar emblematische plekken zoals de Place des Laitiers, het kloppende hart van Agen, de Rue des Cornières met zijn bogen, de Rue Beauville met oude huizen met vakwerk en uitkragingen, de Saint-Capraiskathedraal met haar kleurrijke fresco’s uit de 19e eeuw en ook het museum voor Schone Kunsten. Dit laatste, ondergebracht in vier renaissance herenhuizen, stelt opmerkelijke collecties archeologie, schilderijen, beelden en decorvoorwerpen ten toon, waaronder een uitzonderlijke verzameling doeken van Goya en de beroemde Venus van Mas-d’Agenais. Een bezoek dat men onder geen beding mag missen! Langs de Garonne, is de Esplanade du Gravier, met zijn platanen, grasperken en lanen, voor de inwoners van Agen de plaats bij uitstek voor een aangename wandeling. Meer naar het noorden treft men het meesterlijke brugkanaal aan, een bouwwerk van 539 meter lang dat een kanaal dat haaks ligt op de Garonne toelaat om deze laatste te overspannen. De Grote Pruimedantenshow, tijdens het laatste weekend van augustus, brengt met een groots feest hulde aan de beroemde pruimedant van Agen met degustatie van pruimedanten, een smulmarkt, optredens, concerten,….

VILLENEUVE-SUR-LOT

Villeneuve-sur-Lot, gesticht in 1253 door Alphonse van Poitiers, broer van Saint Louis, aan weerszijden van de Lot, was vroeger, door haar bevoorrechte geografische ligging, een belangrijke handelsstad, evenals één van de machtigste vestingen van het Zuidwesten. Villeneuve-sur-Lot bewaart uit haar rijke verleden talrijke bouwkundige getuigenissen, zoals de Oude Brug uit de 13e eeuw, die een mooi plaatje vormt samen met de Notre-Dame du bout du Pontkapel; het Lafayetteplein, het hart van de vesting omgeven door cornières; de Pujolspoort en Parijspoort, overblijfselen van de oude vestingen… In een meer recente optiek, kunt u de mooie Sainte-Catherinekerk bewonderen, ingewijd in 1937. Dit gebouw in romaansbyzantijnse stijl, bekleed met bakstenen en natuurstenen, huisvest prachtige glas-in-loodramen uit de 14e en de 15e eeuw, die afkomstig zijn uit de vroegere kerk. Om u te goed te doen aan fruit en groenten, begeeft u zich naar de traditionele markt die elke dinsdag en zaterdag voormiddag op het Lafayetteplein plaatsvindt!